Üveghegy

Az első magyar hegymászóblog. Tudomásom szerint. Emiatt minden, ami ezen téma alatt előkerülhet, az itt elő fog kerülni.

Friss topikok

Linkblog

Utolsó kommentek

HTML

Nanga Parbat télen

2006.11.21. 22:07 | steinmann | Szólj hozzá!

A Nanga Parbat soha nem hagyja nyugodni a mászókat. Azóta, hogy 1953. július 3-án Hermann Buhl felért a 8125 méteres csúcsra. Azóta számos expedíció járt a Meztelen Hegy tetején, köztük már egy magyar is. Most azonban egy lengyel csapat arra vállalkozik, hogy a Nanga Parbatra megy, ámde az év sok tekintetben legzordabb időszakában: télen. A k2climb.net portálon megjelent hír olvasatához illik tudni azért azt, hogy lengyelek nevéhez fűződik az összes 8000 méter feletti első téli megmászás.

Az első gondolat persze az embernek az, hogy valami nem stimmelhet ezen lengyel férfiak fejében, aztán meg az, hogy ez igen, érdemes megnézni, hogy kik is a tagjai az expedíciónak. Az expedíció vezetője az a ma amúgy 56 éves Krzysztof Wielicki, akinek eddig  az Everest, a Kancsendzönga és a Lhotse első téli megmászásait köszönheti a világ, s ezen felül ötödikként járt a világ összes 8000 méteres csúcsán. A csapat többi tagjának is jelentős eredményei vannak már a himalájai mászásokban: Artur Hajzer (négy 8000es + Annapurna első téli), Dariusz Zaluski (négy 8000es), az expedíció technikai vezetője, Jan Szulc (Shisha Pangma első téli), aki amúgy szintén nem egy ifjú titán, valamint Krzysztof Tarasewicz (három 8000es), Jacek Jawien és az amúgy újoncnak számító Przemyslaw Lozinski. Jelen pillanatban a Cho Oyu első téli megmászójának, Maciej Pawlikowski részvétele még nem biztos.

A lengyelek jó ideig dilemmáztak, hogy a Diamir- vagy a Rupal-falat másszák, végül a legelőször a Messner-fivérek által bevett Rupal-fal mellett döntöttek. Ez a maga 4000 méteres magasságával mellesleg a világ egyik legnagyobb sziklafala. Azonban a lengyelek nem a klasszikus Messner-féle utat másszák majd, hanem azt a Schell-utat, mely ettől balra található, a gerincen vezet. amelyet nemrég a szlovén Tomaž Humar is sikertelenül próbált szólózni.

A csapat nem régen tért haza az Ama Dablamon tett felkészülő túrájáról. Kíváncsian várom, hogy milyen fejleményei lesznek ennek a téli kirándulásnak. Sok sikert nekik!

· 2 trackback

Címkék: lengyel nanga parbat tél

A bejegyzés trackback címe:

https://uveghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr2418211

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leer la guía completa 2017.11.01. 02:28:29

Szállások - Közgazdász-vándorgyűlés

Trackback: Leer página de inicio 2017.10.28. 21:52:02

Az Archos 5 Internet Tablet Android változata mint GPS - GPS Navigátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása