Üveghegy

Az első magyar hegymászóblog. Tudomásom szerint. Emiatt minden, ami ezen téma alatt előkerülhet, az itt elő fog kerülni.

Friss topikok

Linkblog

Utolsó kommentek

HTML

Himalájai téli kalandok

2006.11.23. 01:17 | steinmann | Szólj hozzá!

Egyébként érdekes tendencia van kialakulóban a himalájai mászásokat illetően. Egyfelől a 8000 méteres hegyek mászásának és begyűjtésének őrülete mára már sokszáz mászót megfertőzött és jónéhányan közülük el is érték mind a 14 ilyen hegyet, már csak a dicsőség kedvéért is. Másfelől vannak páran, akik úgy gondolják, hogy valódi, a nemzetközi hegymászómezőnyben is előremutató eredményt ma már egy 8000es hegy normál úton történő megmászásával nem lehet már letenni, ennél több kell, extrémebb nehézségek és körülmények. Lehet vitatkozni ezzel.

Mindenesetre a téli himalájai mászásokkal is mind gyakrabban próbálkoznak. Nemcsak, hogy télen, de lehetőleg nehéz falon, nehéz utat, esetleg egyedül. Ilyenben gondolkodik most a Shisha Pangma egyik első téli megmászója, Simone  Moro is, aki  most a Broad Peak (8051 m) és a K2 (8611 m) első téli megmászását tervezi, melynek teljesen egyedül kíván nekifogni december 24-én. A már korábban postolt Nanga Parbat-expedíció mellett még az idei téli szezonban érdemes lesz odafigyelni egy japán és egy koreai expedícióra, akik a Lhotse (8516 m) déli falát szeretnék bevenni. A hegymászás iránt érdeklődők számára igazán figyelemre méltó, izgalmas szezon lesz, azért viszont elgondolkodtató lehet, hogy meddig hajlandó elmenni egy hegymászó a babérkoszorúért?
· 1 trackback

Címkék: tél himalája karakorum

A bejegyzés trackback címe:

https://uveghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9518372

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása