Üveghegy

Az első magyar hegymászóblog. Tudomásom szerint. Emiatt minden, ami ezen téma alatt előkerülhet, az itt elő fog kerülni.

Friss topikok

Linkblog

Utolsó kommentek

HTML

Karakoram 2007 tél

2007.01.24. 11:13 | steinmann | Szólj hozzá!

Mea maxima culpa. Cirka egy hónap után sikerült kitalálni, mi volt a userem a blog.hu alatt és hogy melyik IndaPass kapcsolódott hozzá. Így most sikerül néhány sort ide is vetni végre. Valamint, mivel sznob vagyok (igen, az.) s számomra már sokan kezdték el használni a régi skint (Almost spring), lecseréltem. Egyébként is, új év, új ruha. Ennyit a technikai kérdésekről.

A helyzet az, hogy megígértem, hogy nyomon követem a téli Nanga Parbat-expedíciót, amiről viszont sikeresen lemaradtam, minthogy közben vége lett. Sajnálatos módon az időjárás nem engedte fel a hegyre a csapatot. 38 mászónap után az erős szél miatt fel kellett adnia a csapatnak a próbálkozást. Az expedíció eredményei: 3300 méter szintet másztak a hegyen, felállították a C3-as tábort, viszont 6000 méter fölött olyan időjárási körülmények fogadták őket, amelyben nem találták biztonságosnak a továbbhaladást. A -30 fokos hőmérséklet és a 70-100 km/h-ás szél (ugye emlékszünk a Kyrillre, ennél sokkal melegebb körülmények között?) miatt napi legfeljebb 4 órát tudtak mászni, amivel elkeserítően lassú volt az előrehaladás. Mindez fizikailag, szellemileg és lelkileg is igen kimerítette a csapat energiáit, ezért ez alkalommal fel kellett adniuk. Majd legközelebb.

Kép forrása: http://k2climb.net

A másik karakorumi expedíció, az olasz Simone Moro-féle Broad Peak-túra még tart. A karácsony óta a hegyen tartózkodó olasz mászó most már egy Shaheen Baig nevű pakisztáni mászó társaságában próbálkozik a hegy megmászásával. Tegnapelőtt töltötték első éjszakájukat a hegyen, s elvileg el kellett érniük a C2 tábort még tegnap. Ha az időjárás továbbra is kegyes lesz hozzájuk, az olasz-pakisztáni páros lehet az első, akiknek sikerül egy pakisztáni 8000-es hegyet megmásznia. (Nepálban csak a Makalunak nincs téli megmászása már).

Körülnézek, mi érdemes történt még manapság, s akkor jelentkezem ismét.

Címkék: nanga parbat tél karakorum

A bejegyzés trackback címe:

https://uveghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4530637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása