Üveghegy

Az első magyar hegymászóblog. Tudomásom szerint. Emiatt minden, ami ezen téma alatt előkerülhet, az itt elő fog kerülni.

Friss topikok

Linkblog

Utolsó kommentek

HTML

Döbbenet Tibetben: a Nangpa La-hágó

2006.11.24. 18:30 | steinmann | Szólj hozzá!

Valamiért a magyar online és offline sajtó figyelmét elkerülte az az eset, amelyre most bukkantam. A történet nem annyira jellegében, hanem sokkal inkább a helyszínt tekintve kapcsolódik a hegymászáshoz. A helyzet az, hogy a tibeti buddhisták és a kínai karhatalom viszonyát már több, mint 50 éve az elnyomó-elnyomott klasszikus kapcsolatával lehet jellemezni. A tibetiek passzív ellenállását újabb és újabb incidensek törik meg, mint amilyen ez itt.

Történt pedig, hogy a kínai-nepáli határon fekvő Cho Oyu (8201 m) északi előretolt alaptábora (5500 m) mellett októberben egy szép napon tibetiek egy 75 fős csoportja igyekezett át a kínai határon, hogy az Indiában, Dharamsalában székelő dalai lámához zarándokoljanak. A Cho Oyu alaptáborhoz közel, a Nangpa La-hágón áthaladó zarándokokon kínai határőrök úgy döntöttek, hogy céllövészetet gyakorolnak. Nem tudni, hogy a zarándokoknak volt-e engedélyük Kína elhagyására, valószínűleg nem, de az a lenti felvételekből egyértelműen kiderül, hogy ezt a kínai határőrök sem kérdezték meg.

Az alábbi videón, melyet egy román mászó készített, jól látható, hogy a tragikus incidens a nemzetközi mászóközösség szeme előtt történt, s a kínai határőrök meg sem próbálják figyelmeztetni a zarándokokat. A videó meglehetősen abszurd és szomorú képet fest a tibeti helyzetről, és sokat mond a nyugati és a harmadik világ között húzódó szakadékról is, melynek csak egyik oldala biztonságos.

 Természetesen miután a mászók nyilatkozata napvilágot láttott, a kínai hatóságok azzal védekeztek, hogy önvédelemből történt az incidens. A videón látható áldozatok egyébként egy buddhista szerzetes és egy huszonéves fiatalember volt.

A 75 zarándokból végül 41 érte el Nepált, majd Indiát. A csoporttal tartó gyerekeket elfogták, a felnőttek egy része is visszafordult vagy kínai kézre került, de látható, amint valakit épp a hegymászók rejtettek el a tábori wcben. Kíváncsi volnék, vajon vele mi történhetett, bár nagy valószínűséggel ő sem kerülhette el a kínai néphadsereg vendégszeretetét.

A megdöbbentő az, hogy mindezt a népes nemzetközi hegymászóközösség szeme előtt nyugodtan megtehették. Nem tudom, mit tehettek volna a mászók, de az a tény, hogy a politika sötét árnyéka rávetül erre a sportra is, mindenképpen szomorú.
 
A Nangpa La-hágón vezet egyébként Tibet és a Khumbu régió serpái közötti legfontosabb kereskedelmi útvonal. A hatóságok eddig mindkét oldalon szemet hunytak a kereskedelem felett, s ezért a menekültek, illegális kivándorlók által is gyakran látogatott útvonal ez. Bővebben az incidensről olvashatsz itt.

Free Tibet.

Címkék: cho oyu zarándok incidens tibet

A bejegyzés trackback címe:

https://uveghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4818873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása