Üveghegy

Az első magyar hegymászóblog. Tudomásom szerint. Emiatt minden, ami ezen téma alatt előkerülhet, az itt elő fog kerülni.

Friss topikok

Linkblog

Utolsó kommentek

HTML

La Rambla Original (9a+)

2006.12.04. 18:29 | steinmann | Szólj hozzá!

Azért. Először is bocsánatot kell kérnem, mert így illik, hogy az elmúlt héten nem volt post. Mea culpa. Most bepótolok mindent... vagyis azért majd igyekszem, mert a terveimet gyakran keresztülhúzzák bizonyos kiszámíthatatlan erők.

Hanem. Nincs hírértéke annak, ha valaki ilyen meg olyan utat mászik egészen a 9a fokozatig. Az viszont már olyan, amire a sport felfigyel, az már olyan, ami csak nagyon kevesek számára elérhető. Ilyen (UIAA XI) utat mondjuk Magyarországon nem is ismerek, ha valaki mégis, szóljon. Pontosan ez az elérhetetlennek látszó nehézség az, ami miatt mégis hírértéket ad a mászásnak. S most a fent nevezett utat (XI+) mászta meg november 30-án Edu Marin a tarragonai Siuranában. A mászás már az első ismétlése volt az útnak, de mivel állítólag jelenleg is a környéken mászogat pár jelentős név (pl a tavaly a térségben XI- -t onsightolt Yuji Hirayama), elképzelhető, hogy lesz még folytatás.






Nem is váratott magára sokáig a folytatás, mert Chris Sharma december 1-én megmászta az utat második ismétlőként, s ezzel az egyedülivé vált, aki két ilyen nehézségű utat is mászott már. Amúgy az utat 2003-ban nyitotta a spanyol Ramón Julián. (Climbing magazin)

Ebbben a fokozatban mondjuk amúgy sem könnyű eredményeket elérni, mert ugye ahhoz, hogy hivatalosan is elfogadottá váljon a nehézsége, legkevesebb 2 megmászás kell. Vagy maradnak a hazugságvádak. Amúgy pedig kíváncsi vagyok, mikor lépnek ki a XI-es fokozatból a sportmászók. Igaz például a spanyol Chilam Balam útat állítólag 9b-ért lehet mászni...

Hajrá.

Címkék: sportmászás 9a+ marin

A bejegyzés trackback címe:

https://uveghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr2220979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása